• Tel.: 696 083 871  biuro@fundamenti.pl
  • reklama_750_120

  • Menu

    Jak poprawnie serwować kawę?

  • Chciałabyś zostać perfekcyjną gospodynią i serwować swoim gościom najlepszą kawę na świecie? Pamiętaj, że na jej smak wpływa nie tylko sposób przyrządzania i jakość ziaren – bardzo ważny jest również sposób podania napoju. Każdy typ kawy podajemy w nieco innym naczyniu.

    Naczynie decyduje o prędkości uwalniania bukietu, utrzymaniu temperatury, wygodzie picia, ale również ma znaczenie wizualne. Nie bez przyczyny mówi się, że jemy również wzrokiem.

    Espresso

    Uzyskanie prawdziwego, włoskiego espresso nie jest takie proste. Wydawać się może, że to najłatwiejszy rodzaj kawy do przyrządzenia – po prostu mocny napar w niewielkiej filiżance. Niektóre kawiarnie sprzedają pod tą nazwą zwykłą kawę, tyle że czarną. Aby uniknąć nieporozumień, Włoski Instytut Espresso prowadził określone normy dla dobrze przyrządzonego naparu. Zwyczajowo kawę podaje się w bardzo małych filiżankach o cylindrycznym kształcie. Filiżanka musi mieć grube ścianki, które zatrzymują ciepło. Niedawno weszły na rynek również szklanki termiczne do espresso, które podkreślają barwę kawy oraz utrzymują dłużej temperaturę napoju.

    Americano

    Kawa po amerykańsku to kawa przyrządzona w ekspresie – posiada mocny aromat, ale jest łagodniejsza dzięki większej ilości wody. Tutaj mamy większą dowolność jeśli chodzi o sposób podania – możemy wybrać klasyczną filiżankę, jednak o dość grubych ściankach.

    Lungo

    Cafe lungo to mocna, podwójna kawa przygotowana w ekspresie ciśnieniowym. Taki napój podaje się w filiżankach, które przypominają te do klasycznego espresso, jednak są od nich nieco wyższe. Na wierzchu tworzy się charakterystyczna pianka, czyli crema. Do kawy Lungo nadają się również wyższe szklanki termiczne do espresso.

    Latte

    Cafe latte to po prostu kawa z mlekiem. Do napoju pasuje klasyczna filiżanka o dość grubych ściankach. Każdy naród ma nieco inny zwyczaj podawania latte, np. Francuzi bardzo lubią pić ją z filiżanek o dużej średnicy, co ułatwia maczanie w kawie ciastek i rogalików. Filiżanki do kawy są wyższe od tych herbacianych.

    Cappucino

    To jeden z najchętniej kupowanych typów kawy w Polsce. Cappucino jest podawane wraz ze spienionym mlekiem, które zazwyczaj posypuje się czekoladą, cukrem lub kakao. Do tego typu kawy najbardziej pasuje filiżanka rozszerzona u góry lub z wybrzuszeniem po bokach. Naczynie powinno mieć pojemność około 150 do 200 ml. Cappucino można też nalać do szklanek termicznych (większych niż te do espresso), w których będzie się pięknie prezentować i wolniej stygnąć.

    Frappe

    Caffe frappe i cappucino ice to mrożona kawa, która doskonale pasuje na gorące, letnie dni. Frappe to napój, który powstaje z połączenia kawy, spienionego mleka oraz kostek lodu. Napar podawany jest w szklankach, najlepiej z grubego szkła. Szklanka nie musi mieć rączki ani uszka. Tutaj sprawdzą się także szklanki termiczne, dzięki którym napój dłużej będzie zimny.

    Mocha

    Caffe mocha to napój, który składa się z gorącej czekolady, kawy oraz mleka. Poszczególne składniki nie powinny się mieszać, tworząc wyraźnie oddzielone od siebie warstwy. Ze względu na swój charakterystyczny wygląd, kawę Mocha podaje się w wysokich szklankach z cienkiego szkła.




  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *