• Tel.: 696 083 871  biuro@fundamenti.pl
  • reklama_750_120

  • Menu

    Klub Dobrej Kuchni

  • Klub Dobrej Kuchni  który jest autorem  nagród gastronomicznych  „Dobre Bo Zdrowe” ,obecny jest już  w   telewizji MTV24.TV , ATV , Szczypta Luksusu , Planeta Kobiet , Manager Na Obcasach , Mama Na Obcasach . Partnerami „Klubu Dobrej Kuchni jest wydawca książek z serii „Szczypta Luksusu”  ( I.D.Media) ,  Hotel „ORLIK”                            ( www.hotelorlik.pl ) .

    Dziś prezentujemy  deser na wiosnę 2016 , który przedstawia  Piotr Burzyński

    ,,Chałwa ” Z pestek słonecznika i czekolady z musem wiśniowym

    Składniki:

    Pestki słonecznika: 400 g

    Miód : 200 ml

    Czekolada gorzka : 400 g

    Śmietanka 36% : 150 ml

    Wykonanie :

    Wlewamy litr wody do garnka i wsypujemy kilogram cukru do gotującej się wody.

    Wsypujemy pestki słonecznika i gotujemy 15 minut, wyciągamy i zostawiamy w sitku do odsączenia.

    Osuszamy ręcznikiem papierowym.

    Następnie w drugim garnku prażymy w głębokim oleju pestki na złoty kolor.

    Po wyprażeniu odsączamy od oleju i osuszamy na ręczniku papierowym.

    Blendujemy wraz z miodem w proporcji 1:2 gdzie czyli miodu o połowę mniej niż pestek i odstawiamy do miseczki.

    Rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w kąpieli wodnej ciągle ją mieszając do kremowej konsystencji. Odstawiamy z ognia.

    Na blacie rozwijamy folie spożywczą na której równomiernie rozkładamy ciasto na kształt płaskiego placka.

    Całość smarujemy czekoladą jak kromkę chleba masłem:) , całość zwijamy w rulon za pomocą folii i zwinięte ciasto smarujemy czekoladą po wierzchu. owijamy folią  i odstawiamy do zamrażarki do stwardnienia.

    Opracował : Piotr Burzyński

    Piotr Burzyński :  Absolwent technikum gastronomicznego w Warszawie. Jako młody adept sztuki kulinarnej pracował u boku słynnych kucharzy. Gotowanie to jego pasja, traktuje je jako sztukę. Pilnie śledzi tajniki kuchni świata, uwielbia tworzyć własne kompozycje żywieniowe najważniejsze dla niego jest dążenie do perfekcji. O sobie mówi że nie ma rzeczy nie możliwych a świat należy do odważnych. Prywatnie pogodny i wrażliwy nie tylko na smaki. Uwielbia podróże, gdzie podpatruje i czerpie inspiracje. Od kwietnia podjął współpracę z Klubem Dobrej Kuchni ,

    Zapraszamy restauracje z całego kraju do współpracy i przystąpienia dla wspólnego działania i prezentowania swoich przepisów kulinarnych.
    Zgłoszenia wysyłamy na adres: mmp@poczta.fm lub telefonicznie 506-784-988.

    Opracował :  Music Media Press   , Foto:  Piotr Burzyński  / Music Media Press

     




  • Dodaj komentarz

    Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *